vissza

 

             Kefires sütemény

Hozzávalók: 1 pohár kefir vagy natúr joghurt, 2 pohár kristálycukor, 3 pohár finomliszt, 1 pohár étolaj, 2 csomag sütőpor, 4 tojás
       A tészta nagy előnye, hogy nem kell hozzá méricskélni, csak megragadni egy egyszerű két és fél vagy három decis bögrét, és az összes hozzávalót ezzel a bögrével adagolni a tésztához.
      A felsorolt hozzávalókat (a négy tojásnak csak a sárgáját) robotgéppel simára dolgozzuk, végül a 4 tojás fehérjét felverjük és azt is a tésztához keverjük, természetesen úgy, hogy minél kevésbé törjön össze a hab.     Az így összeállított tészta sűrű, nehezen önthető. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk és lisztezünk, ha ez nagyon fáradságos műveletnek tűnik, elég, ha a tepsibe sütőpapírt helyezünk. Kb. fél órán át sütjük a legalacsonyabb fokozaton. Ha kisült (ilyenkor aranybarna a teteje), megvárjuk, míg a tészta kihűl. A már hideg süteményt vízszintes irányban megfelezzük, ehhez egy jó nagy konyhakés, illetve kenyérvágó kés szükséges.
      A töltelék sokféle lehet. Itt egy variáció: epres pudingot főzünk, de kevesebb, mint fél liter tejjel, így sűrűbb lesz a krém. Miután kihűlt a puding, 10 dkg darált diót (mogyorót illetve gesztenyemasszát) keverünk bele, majd 20 dkg margarint és 3 evőkanál kristálycukrot. Ezt a tölteléket egyengetjük el a tészta egyik felén, majd a másikat értelemszerűen a tetejére borítjuk. Készíthetjük nutellával, lekvárral, túróval töltve is! Műanyag vagy fémdobozban, lefedve egy hétig is fogyasztható.

 

 

 

Hamis somlói galuska

                                         Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 púpozott evőkanál liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy fél tasak sütőpor, 2 tasak csokoládépuding (aki a kevésbé szilárd állagú süteményt szereti, az válasszon főzés nélkül elkészíthető pudingport), a puding elkészítéséhez tasakonként 3 evőkanál kristálycukor, valamint 1 l tej, a piskóta „áztatásához” további 2 dl tej, 1 dl sütőrum vagy 2 evőkanál rumaroma, 1 marék mazsola, 10-15 dkg darált dió
Elkészítése: A szokásos módon piskótát készítünk a 6 tojásból, 6 ek. lisztből és a 6 ek. kristálycukorból. (Kezdő cukrászoknak: A 6 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporos lisztet is hozzáadjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós a massza. A tojásfehérjéket gépi habverővel keményre verjük fel, és a felvert tojáshab 1/3-ával lazítjuk a tojássárga-cukor-liszt keveréket. Végül a maradék habot nagy mozdulatokkal – azért, hogy a hab ne törjön, és a tészta levegősebb maradjon – dolgozzuk bele a tésztába. Közepes nagyságú, zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, sütőformában sütjük aranysárgára a piskótatésztát.)
          A piskótát egyforma darabokra szeleteljük, majd 1 napig szikkadni hagyjuk. Másnap 2 dl cukros, rumos langyos tejjel meglocsoljuk. A mazsolát is rumba áztatjuk (ezt is megtehetjük előző nap). A két tasak csokoládépudingot elkészítjük. Egy 7-8 cm magas falú tál alján egy sor piskótát rakunk le, rászórjuk a mazsola felét, majd az egyik adag pudingot ráöntjük, megszórjuk a dió felével. Ismét egy piskótaréteg jön, majd mazsola, puding, dió.
          Ha még gazdagabbá akarjuk tenni somlóinkat, 1 tábla Katica tortabevonóból csokoládéöntetet készítünk, ezt azonban csak közvetlen tálalás előtt érdemes rácsorgatni az adagokra. Az elkészített süteményt hűtőszekrényben tartjuk tálalásig, de az a legjobb, ha legalább 4 órán keresztül megpróbálunk ellenállni a műremeknek.
          Díszítésként tejszínhabot használunk, esetleg apró csokiforgácsokat.
Kb. 6 adag lesz belőle. Fáradozásunk nem hiábavaló: az elkészült sütemény nagyon szép, rendkívül finom, és nem utolsósorban egy picit olcsóbb, mintha készen vásárolnánk…

Almás-habos

Hozzávalók: Tészta: 37 dkg liszt, 16 dkg margarin, 4 tojássárgája, 1 dkg élesztő, késhegynyi sütőpor, csipetnyi só, 1 púpozott evőkanál porcukor, 1-2 evőkanál tejföl. Töltelék: 1,5 kg alma. Hab: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor. Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és tepsibe tesszük. Az almát lereszeljük, megpároljuk, a tésztára kenjük, majd majdnem készre sütjük. A habhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, rákenjük a tésztára, és a tepsit visszatéve a sütőbe, készre sütjük.

 

Almás-vaníliás szelet

Hozzávalók: 1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 12,5 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz.

Elkészítés: A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük. Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet. A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük. Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.

Cappuccino szelet 1.

 

       Hozzávalók: Tészta: 6 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral, 6 evőkanál melegvízzel, 18,7 dkg liszttel, másfél evőkanál kakaóval, fél csomag sütőporral összekeverjük. Krém: Fél liter tejet 2 csomag tejszínes pudinggal felfőzünk, kihűtjük. 25 dkg porcukrot 25 dkg margarinnal és 2 csomag vaniliás cukorral habosra keverünk, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk. Máz: 2 evőkanál cukrot 2 evőkanál kakaóval, pici tejjel felfőzünk, 8 dkg margarint adunk hozzá. Elkészítés: A tésztához hozzáadjuk a 6 tojás keményre felvert habját. A krémnél a massza feléhez 2 evőkanál kakaót teszünk. A barna tésztára kenjük a sárga krémet, majd a barna krémet, végül csokimázt öntünk rá.

 

Diós habos lepény

            Hozzávalók: Háromnegyed liter lisztet táblán dörzsöljünk össze 17 deka vajjal, aztán adjunk hozzá egy csipet sót, 2 csipet porcukrot, 3 tojás sárgáját, 2 deka kevés cukros tejben megkelesztett élesztőt, ha még szükséges, annyi kis langyos meleg tejet, hogy összegyúrva olyan legyen, mint a jó kemény rétestészta és dolgozzuk ki jól.

          Elkészítés: Ekkor vágjuk két egyenlő részre, felét nyújtsuk ki olyan nagyra, mint egy középnagyságú tepsi és kenjük rá ez időre elkészített következő tölteléket: 17 deka finomra darált diót vegyítsünk össze egy tálban 17 deka vaníliás cukorporral, 3 tojás sárgájával és 4 evőkanál jó, friss tejföllel. Ha jól összekavartuk és egyenlően rákentük a tésztára, akkor nyújtsuk el a másik tésztát ugyanolyan nagyra, tegyük rá a töltelék tetejére és hagyjuk megkelni egy óráig. Ekkor 6 tojás fehérjéből verjünk kemény habot, 25 deka porcukorral egy kanállal gyorsan vegyítsük össze, kenjük rá egyenlően a megkelt tészta tetejére és apróra vágott dióval vagy mandulával meghintve süssük meg szépen. Tetszés szerinti darabokra vágva tálaljuk akár hidegen, akár melegen.

 

Habos sütemény almával vagy körtével

        Hozzávalók:  1 kg savanykás alma vagy körte 200 ml fehér bor 40 g cukor reszelt citromhéj. A krémhez: 6 tojássárgája 75 g cukor 20 g liszt vagy keményítő 3/4 l te j A habhoz: 6 tojásfehérje 80 g porcukor 50 g vagdalt dió

         Elkészítés:   Az almát vagy körtét meghámozzuk, kimagozzuk és vékony karikákra szeleteljük. A borral leöntjük, beletesszük a cukrot és a citromhéjat, sütőben pároljuk 15-20 percig. Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgájából és cukorból vert habhoz hozzáadjuk a lisztet vagy a keményítőt, állandóan kevergetve hozzáöntjük a meleg tejet. Gőz felett sűrű krémet keverünk belőle, majd lehűtjük. Lehűtve keverjük hozzá a szintén kihűlt gyümölcshöz, az egészet tűzálló edénybe tesszük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és hozzáadagoljuk a porcukrot. A habot rárakjuk a gyümölcsre, megszórjuk vagdalt dióval ( kb.5 percig 200 °C-ra melegített sütőbe tesszük, épp hogy csak enyhén megpiruljon a teteje. kihűtjük, és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Tálalhatjuk kehelyben , tányéron. Nagyon finom szörppel leöntve és nyáron fagyival kombinálva.

 

 

Narancsos túrótorta

        Hozzávalók:  6-8 személyre: 6 db tojásból készült piskótakarika, 20 dkg tehéntúró, 5 cl rum, 20 dkg tejszínhab, 10 dkg porcukor, 1 dkg zselatin kevés porcukor, 2 db narancs leve A díszítéshez: reszelt csokoládé, narancs, pörkölt mandula

        Elkészítés:  A piskótakarikát 3 egyenlő vastagságú lapra elvágjuk. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a két narancs kifacsart levél, a rumot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, jól összekeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot és a kevés vízben feloldjuk, felmelegített zselatint. Az elkészült krémet a piskótalapok közé egyenletesen betöltjük, kevés krémet hagyva a torta bevonására. A tetejét pörkölt mandulával, reszelt csokoládéval megszórjuk, narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.

 

Diósgaluska krémmel

         Hozzávalók: Vaníliakrém: 3 tojássárgáját és 3 egész tojást habosra keverünk 12 dkg cukorral, s 1 kanál liszttel, föleresztjük 3 dl tejjel, csipetnyi vaníliát teszünk bele, s gőz fölött addig verjük, míg elkezd sűrűsödni. Gyorsan levesszük, porcelánedénybe öntjük, s addig keverjük, míg kihűl, ekkor 1,5 dl tejhabot keverünk gyengéden hozzá.

           Elkészítés: 6 tojássárgáját 6 kanál jó tejföllel elvegyítünk, s 6 kanál lisztet és 6 tojás habját keverjük lassan hozzá. Cukrozott vaníliás tejbe galuskát szaggatunk és kifőzzük, de vigyázva, hogy a formája megmaradjon. Szitára rakjuk, és ha lecsepegett, üvegtálra rakjuk. Egy réteg galuska, rá cukrozott őrölt dió, arra baracklekvár, azután ismét galuska és így tovább. Kúp alakúra rakjuk, jégbehűtött vanília- vagy csokoládékrémmel leöntjük, és egy óráig állni hagyjuk

Schwarzwaldi tejszines meggytorta    

         Hozzávalók: 12 szelethez: 100 g étcsokoládé 150 g vaj 150 g cukor 1 evőkanál vaníliás cukor 4 db tojás 50 g liszt 50 g őrölt mandula 50 g étkezési keményítő 50 g zsemlemorzsa 1 csomag sütőpor A töltelékhez: 30 ml cseresznyepálinka 2 ek. zselatinpor 500 g meggy 600 ml tejszín 2 ek. citromlé 2 ek. cukor

          Elkészítés: A csokoládéból 2 evőkanál csokoládéforgácsot gyalulunk, a többit felolvasztjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A mandulát, a lisztet, a keményítőt, a zsemlemorzsát és a sütőport összekeverjük. A tojássárgákat és a még folyékony, de már kihűlt csokoládét a vajas masszához adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a lisztkeverékkel együtt hozzáadjuk. A sütőt 180 C° fokra előmelegítjük. A tésztát a kikent formába öntve a sütő alsó részén 45 percig sütjük. Minimum 3 órát pihentetjük, majd 3 lapba vágjuk. A lapokat megöntözzük a cseresznyepálinkával. A zselatint hideg vízzel felmelegítjük A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a citromlével és 120 ml vízzel leöntve kb. 6-8 percig pároljuk. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A kihűlt zselatint evőkanalanként a habhoz keverjük. Az alsó két tortalapot a habkrémmel és a kihűlt meggyel megtöltjük, majd összeállítjuk a tortát A felső lapot megkenjük a maradék habbal és a képen látható módon feldíszítjük, majd a félre rakott csokiforgáccsal megszórjuk.

Krumplispogácsa sajttal töltve

         Hozzávalók: 600gr krumpli, 10gr élesztő, 100ml tej,350gr liszt 2 db tojás, 30gr só 250gr reszelt sajt (többféle),köménymag a díszítéshez

         Elkészítés: A krumplit megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. Leszűrjük , megtisztítjuk a héjától és melegen áttörjük, majd félretesszük. Langyos tejben feloldjuk az élesztőt 2 ek. lisztet keverünk hozzá és megkelesztjük. Majd összegyúrjuk a krumplival, 250gr liszttel, vajjal, csipetnyi sóval és 1db tojással.( ha a tészta lágy akkor adunk hozzá lisztet, ha kemény akkor langyos tejet)Hagyjuk kicsit kelni, utána lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle.3-4 lapot egymásra rakunk a lapok közepére reszelt sajtot teszünk majd összenyomjuk a széleit és formás szaggatóval formát adunk neki. megkenjük a tetejét felvert tojással sajttal és köménymaggal díszítjük. Előmelegített sütőben közepes hőfokon szép aranybarnára sütjük. Sokkal finomabb lesz a tészta ha a tejben 1 ek. savóport feloldunk!

 

Ottfelejtett pogácsa

        Hozzávalók: 500gr liszt, 250gr margarin,1pohár tejföl,125gr tehéntúró,3tojás,25gr élesztő, só, és reszelt sajt a pogácsák tetejére kb.50gr, 100ml tej.

         Elkészítés: A tejben megfuttatjuk az élesztőt. Lisztet, margarint, tejfölt, túrót, 3 tojás sárgáját, sót és a felfuttatott élesztőt összegyúrjuk és azonnal kisujjnyira nyújtjuk. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és tepsire rakjuk, 3-4 órát pihentetjük. Megkenjük a tetejét tojásfehérjével és rátesszük a reszelt sajtot, forró sütőben aranysárgára sütjük. (ha nem akarjuk mind megsütni akkor a maradékot mélyhűtőbe rakjuk és bármikor kisüthetjük) Nagyon finom kiadós!

PALACSINTA ÍNYENCEKNEK

           Hozzávalók :(12 palacsinta): a tésztához: 15 dkg finomliszt, 2 nagy tojás, 3 dl sovány tej, 1 1/2 dl szódavíz, 1 1/2 dkg olvasztott de már nem forró margarin, 1 teáskanál olvasztott méz, csipet só;

        Töltelékhez: 40 dkg eper, 3 evőkanál narancslikőr vagy konyak, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 4 evőkanál tejföl, 2-3 evőkanál édesítőpor + édesítőpor a palacsinta tetejére; 4 dkg margarin a sütéshez A tésztához a tojásokat habosra felverjük, majd hozzáöntjük a tejet és a lisztet. Habverővel simára keverjük és fokozatosan öntjük bele a szódavizet, a sót, az olvasztott margarint és a mézet. A tejföl sűrűségű masszát 15-20 percig állni hagyjuk. Közben a tölteléket elkészítjük: az epret kicsumázzuk, többször váltott vízben megmossuk, majd félbe, illetve a nagyobb szemeket negyedekbe vágjuk. A túrót villával áttörjük és a tejföllel, a narancslikőrrel, valamint az édesítőporral együtt sima krémmé keverjük. A tésztából kikent teflonos serpenyőben vagy palacsintasütőben 12 vékony palacsintát sütünk. A palacsintákat megtöltjük a krémmel és eperdarabokat teszünk rá, ezután felcsavarjuk. A tetejüket meghintjük édesítőporral. A palacsintákat tálalásig melegen tartjuk.

NARANCSOS JOGHURTTORTA

            Hozzávalók (4 adaghoz): 1 1/2 dl tejszín, 3 narancs, 4 dl joghurt, 4 evőkanál zselatinpor, 1 dl víz, 4-5 teáskanál édesítőpor, a díszítéshez 2 narancs Egy kisebb tortaformát folpack fóliával kibélelünk. A tejszínből kemény habot verünk és félretesszük. A joghurtot a édesítőporral habosra keverjük. A narancsok levét kifacsarjuk és 1 dl vízzel összekeverjük. Egy kis tűzálló edénybe szórjuk a zselatinport és ráöntjük a narancsos levet. Tíz percig állni hagyjuk, ezután nagyon kis lángra tesszük és állandóan kevergetve folyósra melegítjük. Ha már nem forró, a joghurthoz keverjük. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot és az egészet beleöntjük a folpackkal bélelt tortaformába. A tetejét is befedjük, majd a hűtőszekrényben megdermesztjük.     Tálalás előtt a formából tálra borítjuk, lehúzzuk róla a folpack fóliát és a megmaradt narancsból vágott karikákkal tetszés szerint feldíszítjük. Mint a tortát, szeletekre vágva tálaljuk.

MÁKTORTA

            Hozzávalók (12 szelethez): 2,5 dl + 0,5 dl tej, 12,5 dkg darált mák, 1 darabka citromhéj, 1 csipet őrölt fahéj, 1 rúd vanília, 6,5 dkg vaj + a formához, 5 tojássárgája, 5 evőkanál + 2 evőkanál + 1 evőkanál édesítőpor, 15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 5 tojásfehérje, 5 evőkanál baracklé, 10 fél barack (befőtt), 3 dl tejszín  

           Tipp: Barack helyett készíthetjük mangóval, naranccsal (filézve), eperrel is. Felforralunk 2,5 dl tejet, belekeverjük a mákot, a citromhéjat, a fahéjat, a félbevágott vanília rudat, és az egészet lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni. Kibéleljük sütőpapírral egy kb. 28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, az oldalát bevajazzuk. A mákmasszából kivesszük a citromhéjat és a vanília rudat. A vaníliarúdból kikaparjuk a pépet. A rudat, a citromhéjat kidobjuk, a vaníliapépet a masszába keverjük. A vajat 0,5 dl tejjel felforraljuk, belekeverjük a tojás sárgákat és 5 evőkanál édesítőport. Az egészet a mákmasszához keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a mákmasszába dolgozzuk. A sütőt 160°C fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és ezt is a mákmasszába dolgozzuk. Az egészet beleöntjük a tortaformába. A sütő legalsó rácsán 30 percig sütjük. További 5 percre áttesszük a sütő legfelső rácsára. Kivesszük és hagyjuk kihűlni. A tortát kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Vízszintesen kettévágjuk. A baracklevet elkeverjük 2 evőkanál édesítőporral, és meglocsoljuk vele a torta vágott lapjait. A barackot lecsepegtetjük, vékony gerezdekre vágjuk. A tejszínt 1 evőkanál édesítőporral kemény habbá verjük. Kétharmadát a torta alsó lapjára kenjük, és kirakjuk a barack kétharmadával. Ráborítjuk a felső tortalapot, megkenjük a maradék tejszínhabbal, és rárakjuk a maradék barackot. Szebb, ha bevonjuk tortazselével. Tálalás előtt legalább 1 órát a hűtőszekrényben állni hagyjuk.

 

Sajtos csiga

 

          Hozzávalók 4 személyre: 1 kg liszt 2 cs Rama margarin 4 dl tej 4 tojás sárgája 4 mk sütőpor Krém: 50 dkg vaj 50 dkg sajt 5 mk só Elkészítés módja: A lisztet, margarint, tejet, tojássárgáját összegyúrjuk. A lisztben előzőleg a sütőport elkeverjük. 8 cipót készítünk. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk. A vajból reszelt sajtból, sóból, krémet készítünk. A kinyújtott tésztára kenjük. Feltekerjük, majd a rudakat hűtőbe tesszük. Ha megdermed, csigákat vágunk. Sütő lemezre helyezzük, megsütjük 200 fokon.

 

Sós tea sütemény

           Hozzávalók: liszt 0,5 kg, margarin 0,02 kg, só 0,02 kg, élesztő 0,02 kg, hideg tej 7 dl, tojás sárgája 1 db, sajt, köménymag ízlés szerint

Alapanyagokat összegyúrjuk úgy, hogy az élesztőt tejben elkeverve adjuk hozzá. Pihentetjük 2 órát hűtőben, majd 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Kockákat vagy rudakat vágunk a kinyújtott tésztából. A tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk sajttal-, köménymaggal. 180 C fokra melegített sütőben 15 percig sütjük.

 

Cseresznyés szelet

          Hozzávalók : 4 személyre: 25 dkg RAMA margarin 25 dkg cukor 20 dkg liszt ,fél sütőpor ,4 tojás fél kg cseresznye Elkészítés módja: A margarint a cukorral, tojássárgájával jól kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét felverjük. A kifejtett cseresznyét lisztben megforgatjuk. A margarinos keverékhez hozzákeverjük a felvert tojást, majd a lisztet beleszitáljuk. Lazán összekeverjük. A cseresznyét rászórjuk és megsütjük.

 

Csokis mousse narancsöntettel

 

              Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dkg étcsoki , 3 db tojássárgája ˝ dl tejszín 2 ek kristálycukor 1 csomag habfixáló 2 dl narancslé 1 cs vaníliás cukor étkezési keményítő 3 cent Triple Sec vagy Narancslikőr Elkészítés módja: Az étcsokit a tojássárgájával vízgőz fölött felolvasztjuk. Kisütjük. Hűtéskor kevés folyékony tejszínt kavarunk hozzá. A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral és a habfixálóval, majd óvatosan belekeverjük a csokoládéval. Hűtőben állni hagyjuk. A narancslevet felforraljuk a vaníliás cukorral. Keményítővel besűrítjük, majd hozzáadjuk az alkoholt. Kihűtjük. A moust gömbökre formázzuk és leöntjük az öntettel. Kevés habbal díszítjük.

 

Epres alagút

 

            Hozzávalók 4 személyre: 1 cs Alap tejberizs 3 ek cukor 1 cs puncs ízű pudingpor 1 mokkásk. zselatin 20 dkg eper . Elkészítés módja: A pudingport 4 dl tejjel elkészítjük. Az előzőleg feloldott zselatint hozzáöntjük. A formába simítjuk. Megszórjuk eperrel. A tejberizs alapot az előírás szerint elkészítjük és az eper tetejére öntjük. Hűtőbe tesszük 3 órára. Ha lehűlt a formát meleg vízbe tesszük, hirtelen kiborítjuk. Felszeleteljük, tejszínnel és eperrel díszítjük.

 

Borzas Kata

             Hozzávalók:40dkg liszt, 13dkg zsír, 1 sütőpor, 3 tojás sárga, reszelt citrom héja, 13dkg cukor. Zsírozott, lisztezett tepsibe felét belereszelni. 6 tojás fehérjét 20dkg cukorral habosra verni, majd 3 evőkanál baracklekvárt és 15dkg darált diót belekeverni és a reszelt tésztára önteni a másik felét ráreszelni. Lassú tűznél sütjük. 42dkg liszt, 30dkg cukor, 12dkg zsír, 2 evőkanál baracklekvár, fél liter tej, 1 sütőpor. Ezt összekeverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe megsütjük.

 

Apró vaníliás kifli

Hozzávalók:15dkg liszt, 15dkg darált dió, 15dkg vaj, 7dkg porcukor, 2 tojás sárgája, egy kis citromlé. Jól összegyúrjuk, apró kis kifliket formálunk belőle. Lassú tűznél sütjük. Megsült vanília cukorba forgatjuk.

 

Gazfickó

           Hozzávalók: 56 dkg liszt, 20 dkg zsír, 25 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, citrom héja, sütőpor, fahéj, szegfűszeg, 3 db tojás A hozzávalókat összegyúrjuk, tetejét megkenjük lekvárok (barack, paradicsom, meggy és egyéb maradékok) és darabolt dió keverékével. A lekvárra rácsot teszünk ebből a tésztából, és így kisütjük.

 

Joghurtos süti

         Hozzávalók: 1 pohár joghurt, 2 egész tojás, 1/5 joghurtos pohár cukor, 1 joghurtos olaj, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja Ezeket egy tálba összekeverjük, majd beleteszünk 2 joghurtos pohár lisztet, amibe 1 mokkáskanál szódabikarbónát keverünk, majd vágott diót, étcsokoládé darabokat és befőtt cseresznyét vagy meggyet teszünk. Forró sütőbe sütjük.

 

Mézes szelet (kókuszos)

           28dkg liszt, 1 egész tojás, 2 evőkanál méz, 15dkg cukor, 3dkg margarin, 10dl tej, egy késhegy szódabikarbonát. Ezt keverjük össze, és zsírozott lisztezett tepsibe sütjük.
Bevonat: 22dkg margarint, 25dkg cukrot, 4dkg kakaót, 5 kanál rumot, 4 kanál tejet a tűzhely szélén kikeverünk és a felszeletelt tésztát, a szeleteket bemártjuk.
10dkg kókuszreszelékbe keverünk kristálycukrot, és ebbe beleforgatjuk.

Vendégváró

           50dkg liszt, 14dkg zsír, 14dkg cukor, 3 sütőpor, 1 tojás annyi tejjel összegyúrni, hogy könnyen lehessen nyújtani. 3 részre osztjuk és laponként megsütjük. Krém: 7dl tej, 10dkg cukorral és négy púpos kanál liszttel sűrű pépet főzünk, majd hidegvízben lehűtjük, 20dkg vajat kikeverünk 15dkg cukorral habosra.
Ezt a tejes krémhez öntjük, jól összekeverjük. A krém feléhez 3 kanál kakaót teszünk, a másik feléhez rumot, vagyis a második lapot locsoljuk meg rummal. Tetejére csokoládé mázt teszünk.

 

Puha mézeskalács

          4dkg mézet meglangyosítunk 2 egész tojással és 2 tojás sárgájával, 6dkg cukorral, 1 kávéskanál szódabikarbónával habzásig kavarunk. Ezután fahéjat citromhéjat szegfűszeget, végül annyi lisztet (kb. 50-60dkg), hogy piskótatészta keménységű tésztát kapjunk. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, tetejét megszórjuk vágott dióval, lassú tűznél 30 percig sütjük.

Szalalkális darált keksz

          4 egész tojás, 25dkg margarin, 25dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 75dkg lisztet, 1dkg szalalkálit. Kemény tésztát gyúrunk és másnapig hűtőszekrényben tároljuk. Felébe lehet tenni kakaót és húsdarálón formákra daráljuk.

Legényfogó

         Hozzávalók :1 kg liszt,0.5 kg háj,4 tojássárgája,0.5 kg cukor,1 pohár tejföl, só, kevés sütőpor .A fenti anyagokat jól összegyúrjuk, kinyújtjuk kb. 0.5 cm vastagra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd cukrozott, citromhéjjal kevert darált dióba mártogatjuk. Vajazott tepsiben sütjük kb. 20-25 percig.

Mágnás pite

          30dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 16dkg zsírt, 10dkg cukrot, 1 tojást, 1 citrom levét, héját összegyúrjuk, a tészta nagyobbik felét tepsibe elnyomkodjuk, megkenjük baracklekvárral.
20dkg cukrot, 5 tojássárgáját, 20dkg diót, 1 vanília cukor, 5 tojás habjából tölteléket készítünk és berácsozzuk a maradék tésztából.

Méteres torta


            4 tojás sárgáját 26dkg porcukorral habosra keverjük, közben kanalanként hozzáadunk 1dl olajat és 1dl meleg vizet, majd a 4 tojás kemény habját és 26dkg lisztet, melyben elvegyítettünk egy 10 grammos sütőpor 3/4 részét. Ezt a masszát két részre osztjuk és egyiket sárgán gerincsütőben megsütjük. A tészta másik felébe még 2ek. kakaót, 1ek. olajat és 1ek. vizet teszünk. Ezt is őzgerinc formában megsütjük. Krém:
1cs. puncs (eper v. málna) pudingport és 2ek lisztet előírás szerint elkészítünk, csupán a tejet 4dl-re csökkentjük (+ 2ek. liszt). .Állandó keverés közben kihűtjük.
20dkg vajat, 20dkg porcukrot, 4-5ek. rumot habosra keverünk és a kihűlt masszával összevegyítjük.
A tésztát a gerincek mentén felszeleteljük és a krémmel a szeleteket
megkenjük. Egy sárgát egy barnával változtatva egymás mellé ragasztjuk. Két hosszú csíkot kapunk. Hűtőszekrényben hűtjük, hogy a krém megkeményedjen, majd csokoládémázat öntünk a tetejére. Máz:
20dkg porcukrot, 5ek. tejjel, 5-6 kanál kakaóval lassú tűzön felmelegítjük, tűzről levéve 7dkg vajat keverünk hozzá. Ferdén szeleteljük!

 

Mézes diós csók

           30dkg liszt, 10dkg vaj és másfél dl mézzel 1 egész tojás és kettőnek a sárgája, 8dkg darált dió, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 evőkanál rum és egy késhegynyi szódabikarbóna. Ezt összegyúrjuk, kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Világossárgára sütjük. Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládéval.

 

Ünnepi kalács

        Jól átszitált grízes 0-ás lisztből, 2 liter langyos tejből és 6 dkg élesztőből közepes keménységű kovászt készítünk és liszttel betakarjuk. A kovász mellé mérünk 25 dkg vajat vagy zsiradékot, 25 dkg porcukrot, 3 dkg finom sót, 3 tojássárgáját és egy citrom lereszelt héját.
Ha a kovász megkelt, az egészből egy közepes keménységű tésztát gyúrunk és azt jó simára dolgozzuk. A tésztát ezután három részre osztjuk és azt jó simára dolgozzuk. A tésztát ezután három részre osztjuk és pedig egy nagy, egy közép és egy kisebb részre. A nagyot és a középnagyságút öt-öt egyenlő darabra osztjuk, a legkisebbet pedig négy egyenlő részre.
             Az ötös részekből olyan stanglikból két ötös fonatot készítünk, amely egyike természetesen nagyobb, a másik pedig kisebb lesz. Kaptunk tehát háromféle fonatot, amelyeket jó negyedóráig kelni hagyjuk.
Kelés után a fonatok közepét benedvesítjük és mint ábránk mutatja, egymás fölé helyezzük. Az így összeállított egész kalácsot tojással bekenjük és a kalács közepén és két végén, hogy a kalács ferdére ne süljön vékony kolbász pálcikákat tűzünk bele, amelyeket sütés után eltávolítunk. A kalácsot bevetés előtt újból tojással bekenjük és nyitott hőelzáró mellett jól kisütjük.
            A kalácsot tetszés szerint simán hagyjuk, vagy sütés előtt szóró cukorral vagy vagdalt mandulával behintjük, esetleg tésztából készült rózsákkal, levelekkel díszíthetjük.

 

Trüffel (csokoládébonbon)          

            Hozzávalók 4-6 személyre: 30 dkg főzőcsokoládé, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, kakaópor, apróra vágott mandula vagy pisztácia

           Elkészítése:
Mély lábosban vizet forralunk. A csokoládét apró darabokra tördeljük, kislábosba tesszük, melyet a forró vízbe állítunk. A csokit folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, ha szükséges, tehetünk bele 1 ek. vizet. Ezután a lábost lehúzzuk a tűzről, beledolgozzuk a felkockázott vajat, a tojássárgáját és a porcukrot, majd a masszát 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Amikor jól lehűlt, golyókat formálunk belőle, és kakaóporban, apróra vágott mandulában vagy pisztáciában megforgatjuk. Újra hűtőbe tesszük, és csak a tálalás előtt 20 perccel vesszük ki.
         Tipp: beleforgatjuk csokidarába, színes cukordarába, vagy kókuszreszelékbe

 

 

Tejszínes karamell pisztáciával



            Hozzávalók:
2 dl tejszín,19 dkg cukor, 4 dkg vaj, 30 dkg főzőcsokoládé, 18 dkg tejcsokoládé, egy marék pisztácia vagy hámozott mandula, csipetnyi só, porcukor, a tepsihez: olaj

           Elkészítése:
A tejszínt forráspontig melegítjük, s gyorsan levesszük a tűzről. Teflonedényben aranysárgára karamellizáljuk a cukrot, majd simára keverjük a vajjal. A meleg tejszínnel felöntjük, és az egészet olvasztjuk. A pisztáciát (mandulát) belekeverjük a masszába. Alacsony szélű tepsi alját alufóliával kibéleljük, vékonyan bekenjük olajjal, és belesimítjuk a masszát. 2 órára hűtőbe tesszük. Ezután deszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, 3 centis kockákra, hasábokra vágjuk, folpackkal lefedjük, és újra hűtőbe rakjuk.
         Tipp:
A teljesen hideg kockákból golyókat is formálhatunk úgy, hogy sűrűn porcukrozzuk a tenyerünket. A kész golyócskákat kakaóporba forgatjuk, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.


1. Édes narancsrudak



          Hozzávalók:
10 dkg narancshéj (cukrozott), 15 dkg csokoládé, 2,5 dkg vaj
           Elkészítés:
A narancshéjat hosszú, vékony szeletekre vágjuk, grillrácsra tesszük, és 12 órát állni hagyjuk. Másnap a csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, és sima krémmé keverjük. A narancsszeleteket belemártjuk, majd villával kivesszük. Alufólia darabkákra tesszük, és megszárítjuk.

 

 

 

 



     

 





 

 

           

             

 

 

 

 



            Gyümölcskenyér szentestére



           Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj, 12 dkg kristálycukor, 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsiradék a tepsihez
             Elkészítése:
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk.
A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.
15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk.

             Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.
A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!

 

        Töltött pogácsa

               Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Keverjünk hozzá 1 fej pirított reszelt hagymát, sót, borsot, 2-3 egész tojást, és annyit lisztet, hogy jól formálható tésztát kapjunk. A virsliket 2cm-es darabokra vágjuk, és kinyújtott, késsel feldarabolt tésztába csomagoljuk. Zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük őket.

             Tiramisu

 

             Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 12 dkg porcukor, 25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 30 db babapiskóta, 4 dl kávé, 1 kávéskanál mandula aroma, kakaópor.
A krémhez: 3 tojás sárgáját beledobok a robotgépbe a 12 dkg porcukorral összekeverem. Amikor már habszerű, beleöntöm a habtejszínt és a mascarponét, és még 1-2 percig mixelem. Eközben lefőzöm a kávét, belekavarok 1 kávéskanál mandula aromát.
            Egy jénai tálnak az aljára egy réteg krémet teszek. A babapiskótát beleforgatom a kávés cuccba, épp csak annyira, hogy megpuhuljon, ne ázzon szét. A krémre rádobom a kávés piskótát, aztán megint krém, megint piskóta, míg el nem fogy. Végül a tetején a krémre egy kis kakaóport hintek.
Jó, ha hűtőben van egy ideig, hogy összeérjenek az ízek.

 

            Pepperkakor - Karácsonyi svéd sütemény különlegesség

 

            Hozzávalók: 55 dkg liszt,30 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor vagy darált barna cukor, 10 dkg méz, fél evőkanál szegfűszeg, fél evőkanál fahéj, fél kiskanál szerecsendió, fél kiskanál gyömbér, 1 kiskanál sütőpor, 4 dkg kakaó.
            Elkészítés: A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük minimum 3 órát, de legfeljebb egy napot. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagságúra, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 celsius fokon 5-6 percig sütjük.

 

             Egytojásos torta

 

         Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 cs. sütőpor, 1 tojás, 15 dkg cukor, tej.
Elkészítése: Annyi tejjel, amennyit felvesz a tésztát összegyúrjuk, majd 4 részre osztva laponként a tepsi hátulján megsütjük. Gyorsan elkészül, kb. 10 perc alatt. Még forrón kell lecsúsztatni, mert könnyen törik. A biztos siker érdekében lehet késsel segíteni.
          Töltelék: Elkeverünk 10 evőkanál lisztet ugyanannyi cukorral, 2 kanál kakaóval, majd 1 l tejben megfőzzük. Amikor kihűl, beleteszünk 25 dkg margarint, jól összekeverjük és kész.
Tipp: Hidegen keverjük jól össze, amikor már meleg csak óvatosan, aztán forraljuk össze. Egy forró vízzel teli nagylábasba tegyünk kislábast, akkor nem ég le.

 

           Tepsis raffaello

        6 tojás fehérjét 30 dkg kristálycukorral habosra keverünk, ebbe teszünk 15 dkg kókuszreszeléket és 10 dkg lisztet. Kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és lassú tűzön megsütjük.
          Töltelék: 6 tojás sárgáját 5 evőkanál liszttel, 4 dl tejjel felfőzzük, ebbe teszünk 2 csomag vaníliás cukrot. 15 dkg margarint 10 dkg porcukorral habosra keverünk, a kihűlt tojásos masszához tesszük, ezzel keverjük tovább. Ezzel a töltelékkel megkenjük a kihűlt tésztát, a tetejét megszórjuk kókusszal, végül olvasztott csokoládéval megkockázzuk. Minden kocka közepébe tegyünk egy-egy szem mandulát. (mandula nélkül is finom).

 

Diós falatok

 

Hozzávalók:
10 dkg csokoládé, 3 evőkanál víz,1 evőkanál tejszín, 2 evőkanál rum, 15 dkg porcukor, 12,5 dkg dió (durvára vágott), 30 dióbél
Elkészítés:A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett, a vizet is hozzáadva, felolvasztjuk. Belekeverjük a tejszínt, a rumot, és sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a durvára vágott diót. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen a massza. Amikor már kemény, de azért formázható, kis golyókat készítünk, és minyonpapírokra rakjuk. Minden golyó tetejére egy-egy dióbelet teszünk.



Mennyei golyók

         Hozzávalók:
25 dkg csokoládé, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 5 dkg kakaó
Elkészítés:
A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. Simára keverjük, majd a cukrot is beledolgozzuk. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen. Amikor már kemény, de még formálható, kis golyókat készítünk, és a kakaóba forgatjuk.

.

 

                                                                                                                                     vissza