vissza

 

        

            Savanyúkáposzta-saláta

Hozzávalók 8 személyre: 1 nagy konzerv savanyú káposzta (nettó tömeg 710 g), 3 zellerszár, 1 fej hagyma, 1-1 piros, sárga, zöld húsú paprika, 3 ek. fehérbor-ecet, 4 ek. CANDEREL édesítőpor, só, bors, 10 ek. olaj

A savanyú káposztát leöblítjük, lecsepegtetjük, és kissé összevágjuk, hogy ne legyenek túl hosszú szálak benne. A zellerszárat megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A paprikákat megmossuk, magjait kikaparjuk, húsukat kis kockákra aprítjuk. Az ecetet összekeverjük a CANDEREL édesítőporral, csipetnyi sóval, borssal fűszerezzük és erőteljes mozdulatokkal beledolgozzuk az olajat. A zöldségeket tálba szórjuk, ráöntjük az öntetet és alaposan összekeverjük. Lefedjük és egy éjszakára behűtjük.

Ha sietünk, tegyük a salátát 20 percre a fagyasztóba, keverjük meg, majd újabb 20 percre ismét tegyük a fagyasztóba. Máris fogyaszthatjuk.Ha nem szeretjük a zeller erőteljes ízét, a zellerszár helyett három szál felaprított zellerlevelet keverjünk bele.

 

Káposztasaláta

Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg fehér káposzta, 20 dkg lila káposzta, 1 sárga húsú paprika, 10 dkg sárgarépa, 1 fej lilahagyma, 10 dkg cheddar sajt (Gouda, Trappista), 3 ek. majonéz (light), ˝ ek. borecet, 1 ek. CANDEREL édesítőpor

A káposzták sérült leveleit eltávolítjuk, torzsájukat kivágjuk, a káposztákat vékony csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, magjait kikaparjuk, húsát szintén nem túl apró darabokra vágjuk. A répát meghámozzuk, és lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. A sajtot falatnyi darabokra vágjuk. A majonézt összekeverjük az ecettel, a CANDEREL édesítőporral, és sóval, borssal fűszerezzük. Összekeverjük a káposztát, a paprikát, a répát, a hagymát és a sajtot. Ráöntjük a majonézes öntetet, és összeforgatjuk.

Görög saláta

Hozzávalók 4 személy részére:20 dkg paradicsom- kígyó uborka, 4 db tv paprika, 1 vöröshagya, Olíva olaj ízlés szerint, só, 5 dkg juh sajt, olajbogyó

Elkészítés módja:1-1 cm-es kockára vágjuk a zöldségeket, sóval és kevés olívaolajjal összekeverjük. Reszelt sajttal fedjük, és olíva bogyóval díszítjük.

 

Burgonya saláta erdeiesen

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya,6 dkg vöröshagyma ,20 dkg alma ,1 citrom ,1 fejes saláta ,˝ csomó petrezselyem zöld ,1 dl tejföl ,1 nyers tojás ,1 főtt tojás só, bors, kakukkfű, tárkonylevél Elkészítés módja: A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk. A főtt tojást szitán áttörjük, hozzáadjuk a nyers tojássárgáját, a tejfölt, a sót, a borsot, a finomra vágott petrezselymet a tárkonyt és a kakukkfüvet. A savanykás almát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük és a masszához adjuk. A vöröshagymát lereszeljük, citromlével meglocsoljuk, majd a burgonyával együtt lazán az öntethez verjük. Lehűtve fejes saláta- levelekre tálaljuk.

 

  •      Csárda saláta

    Hozzávalók 4 személyre:   30 dkg káposzta, 30 dkg kígyó uborka, 10 dkg lila hagyma, 1 cs. Retek, 10 dkg sárgarépa, 3 db zöldpaprika, só Öntet: 1dl ecet, 10 dkg cukor, 1g kömény, ˝ dl olívaolaj, 30 dkg kígyó uborka .Elkészítés módja:

  • A sárgarépát és az uborkát karikára, a többi alkotórészt csíkokra vágjuk, és az öntettel leöntjük.

     

    Finom vegyes saláta

    Hozzávalók 4 személyre: 2 fej saláta 1 db lilahagyma 2 db erős zöldpaprika 20 dkg kígyóuborka 10 dkg sárgarépa 3 db paradicsom citromlé petrezselyem zöld Elkészítés módja: A salátát megmossuk, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Lilahagymát, kígyóuborkát, zöldpaprikát vékony karikára vágunk, megsózunk, és kb. 20 percig állni hagyunk. Megtisztítjuk a sárgarépát és káposztareszelőn lereszeljük. A paradicsomot lekarikázzuk. Egy tálban az egészet összekeverjük. Citromlével savanyítjuk. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

     

    Görög paradicsomsaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg paradicsom 1 kis fej saláta 1 közepes uborka 1 közepes fej zsenge hagyma 8-10 szem, lehetőleg fekete olajbogyó 2 ek fehér borecet 3 ek olívaolaj 15 dkg reszelt juhsajt bors só cukor Elkészítés módja: A megmosott, megszárított salátalevelekkel béleljünk ki egy tálat, tegyük rá a karikára vágott paradicsomot és a meghámozott, apró kockára vágott uborkát is. Vágjuk vékony karikára a hagymát és az olajbogyókkal együtt szórjuk a salátára. Keverjük el a borecetet az olívaolajjal és a sóval, borssal, cukorral és locsoljuk meg vele a salátát, majd a durvára reszelt juhsajttal hintsük meg.

     

    Hagymás burgonyasaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya 20 dkg vöröshagyma ecet só, fehérbors Elkészítés módja: A hajában főtt burgonyát meghámozzuk és karikákra vágjuk. A megtisztított és ugyancsak karikára vágott vöröshagymát leforrázzuk vagy lesózzuk. Rövid ideig állna hagyjuk majd a levét kinyomkodjuk. Üveg vagy porcelánedénybe rétegezzük a burgonyát és a vöröshagymát. Intenzíven ízesített borsos salátalét öntünk rá. 3-4 óra állás után fogyasztható.

     

    Különleges saláta

    Hozzávalók 4 személyre: 2 db nyers uborka 1 fej hagyma 1 zöldpaprika 15 dkg sovány sűlt hús 1 paradicsom 5 dkg ementáli sajt 1 fej zöldsaláta ,só ,1 mk olaj ,3 ek ecet ,1 pirospaprika ,bors ,1 főtt, apróra vágott tojás, petrezselyem zöld Elkészítés módja: A nyers uborkát, hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, sajtot, zöldsalátát, sovány sűlt húst apróra vágjuk és tálban enyhén besózzuk. Közben elkészítjük a mártást úgy, hogy az olajat, ecetet vagy citrom levet, cukrot vagy szaharint, pirospaprikát, pici borsot, apróra vágott petrezselyem zöldet és a tojást összekeverjük és ráöntjük a zöldségfélékre.

    Nizzai saláta

    Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya 30 dkg zöldbab 20 dkg paradicsom 1 fej saláta 1 doboz olajos füstölt sprotni kapribogyó olajbogyó 6 ek borecet só, bors 3 db tojás 8 ek fokhagymás olívaolaj Elkészítés módja. A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk. A zöldbabot megfőzzük, kihűtjük. Tojásokat keményre főzzük. A paradicsomot forrásba lévő vízbe dobjuk, majd hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk. Salátával a tálat kibéleljük. A sprotnit lecsepegtetjük, az egészet a salátára halmozzuk. A borecetet elkeverjük a sóval, borssal, majd hozzáadjuk az olajat, vékony sugárban. Az elkészült salátára öntjük. Hidegen érleljük tálalásig.

    Virslisaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 4 pár virsli 1 nagy fej lilahagyma 1 nagy fej vöröshagyma 2 db ecetes uborka 2 db savanykás alma 1 kis üveg ecetes torma 1 pohár kefir 3 ek olaj 1 csokor snidling 1 mk porcukor só Elkészítés módja: A hagymákat vékonyra felszeleteljük és megsózzuk. Legalább fél órát állni hagyjuk. A virslit megfőzzük és kihűtjük, vékonyra felkarikázzuk, hozzáadjuk a hagymát, a felszeletelt uborkát és almát. Az ecetes tormát simára keverjük az olajjal, a porcukorral, sóval és kefirrel. A tormás mártással meglocsoljuk a salátát és az egészet alaposan összekeverjük. Letakarva legalább fél napra a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt apróra vágjuk, snidlinggel meghintjük.

             Vörösbab Rockfortos öntettel

              Hozzávalók 4 személyre: 2 doboz La Palma vörösbab 15 dkg márványsajt 1 pohár tejföl fél citrom só,   

             bors, metélőhagyma.

               Elkészítés módja: A megreszelt sajtot tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a fűszereket, metélőhagymát.       

               Lehűtve tálaljuk.

     

    Orosz csirkehússaláta

          20 dkg burgonyát és 20 dkg sárgarépát apró kockákra vágunk, és 20 dkg zöldborsóval együtt 1 evőkanál   citromlével ízesített   sós vízben puhára főzünk, majd kihűtjük.

         40 dkg csirke mellfilét leöblítünk, szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe forgatva forró olajban hirtelen   megsütjük, majd kihűtjük.

         Tejfölből és majonézből tartármártást készítünk. 1-2 almát meghámozunk, apró kockára vágjuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba. 1-2 ecetes uborkát kockára vágunk, és a főtt zöldségekkel együtt szintén a mártásba tesszük. A húst is kockára vágjuk, és belekeverjük a salátába.

            Jól lehűtve friss péksüteménnyel tálaljuk.

     

    Cézár saláta

           Hozzávalók: 2 joghurtos salátaöntet, 20 dkg csirkemell, grill fűszerkeverék, 1 fejes saláta, 5 dl joghurt, fokhagyma, pirított kenyérkocka, reszelt parmezán, só, bors.
           Elkészítése: A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra tépkedjük. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk majd grill fűszerkeverékkel megszórjuk és fél órát állni hagyjuk, majd serpenyőbe rakva megsütjük. A joghurtot összekeverjük a saláta öntet porral, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk borsozzuk. A salátát összekeverjük az így elkészített öntettel. Adagonként tányérra rendezzük és a tetejére helyezzük a húst. Megszórjuk reszelt parmezánnal és a pirított kenyérkockákkal
    .

                                                                                                           vissza