vissza

 

MAJONÉZES TÚRÓKRÉM

Törj át 20 dkg tehéntúrót, majd keverd krémesre 1 dl majonézzel, 2 gerezd zúzott fokhagymával, kevés mustárral, sóval és őrölt fehérborssal. 5-10 dkg vajjal keverd habosra.

 

GOMBAKRÉM

Reszelj le 1 fej vöröshagymát és 25 dkg megtisztított, apróra vágott gombával párold puhára 5 dkg margarinon. Közben sózd és hintsd meg borsika fűvel, valamint apróra vágott petrezselyemmel. Amikor a leve elpárolgott, szórd meg 1 púpozott evőkanálnyi liszttel, s kevergetve pirítsd 3-4 percig. Ekkor engedd fel 1 dl tejjel, s lassan főzd, amíg kissé besűrűsödik. Akkor adj hozzá 1/2 dl tejfölt és még egyszer forrald fel. (Hideg és meleg szendvicsekhez egyaránt használható.)

 

SAJTOS TOJÁSKRÉM

Főzz keményre 2 tojást. Reszelj le 10 dkg márványsajtot, s azt keverd össze a tojások sárgájával, 8 dkg vajjal, 1 dl tejföllel, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, 1 gerezd zúzott fokhagymával, egy-egy mokkáskanálnyi curryvel és őrölt fehérborssal, valamint kevés mustárral és sóval. Ha kész, reszeld a tetejére a kemény tojások fehérjét.

SZARDÍNIAKRÉM

Végy 30 dkg szardíniát, 5-6 db ajókagyűrűt (ringlit), 30 dkg vajat, 1 kis fej vöröshagymát és 1 közepes citromot. A szardíniát és a ringlit  törd át egy sűrű szitán, reszeld hozzá a vöröshagymát, csavard bele a citrom levét, s keverd hozzá a (puhára langyosított) vajat. Végül fogj egy habverőt, s azzal dolgozd ki a szendvicskrémet simára és "levegősre".

TÖPÖRTYŰKRÉM

30 dkg tepertőt darálj le húsdarálón 15 dkg (hámozott és kihűlt) héjában főtt krumplival, keverj hozzá 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, 1 evőkanálnyi mustárt, sót, borsot és egy kis pirospaprikát. A masszát alaposan dolgozd össze és 2-3 órára tedd hűtőbe. (Különösen barna kenyereken érvényesül jól.)

 

PÖRKÖLTKRÉM

A pörköltet (a szaftjával együtt) daráld le. 5 evőkanálnyi pörkölthöz adj 5 dkg reszelt sajtot, 5 dkg vajat, 1 dl tejfölt, 1 teáskanálnyi ketchupöt, valamint kevés mustárt, törött borsot és sót. A masszát keverd habosra, s hűvös helyen pihentesd egy fél órát.

 

FÜSTÖLT HÚSKRÉM

20 dkg főtt füstölt húshoz végy 10 dkg húsos füstölt szalonnát, s daráld le (ha kell, kétszer). A péphez keverj egy-egy evőkanálnyi tejfölt és ecetes tormát, valamint egy teáskanálnyi reszelt vöröshagymát. Ha kész, hűvös helyen hagyd pihenni legalább fél órát.

 PADLIZSÁNKRÉM

Egy közepes padlizsánhoz végy két nagy vöröshagymát, három közepes paradicsomot, három gerezd fokhagymát és 0,5 dl olajat. A felkockázott vöröshagymát fonnyaszd meg a felhevített olajon, majd add hozzá a megtisztított és kis kockákra vágott padlizsánt, sózd, borsozd, törd bele a fokhagymát, majd fedő alatt lassú tűzön - olykor megkeverve - párold, míg a padlizsán meg nem puhul. Ha már a leve is elpárolgott, add hozzá a meghámozott és felkarikázott paradicsomot, s kevergetve, fedő nélkül süsd még néhány percig. Kapcsold ki alatta a tüzet, passzírozd pépesre a krémet, majd hagyd kihűlni. (Zárt edényben, hűtőszekrényben napokig eltartható.)

TOJÁSKRÉM

6 tojást főzz keményre és reszelj le. Ezt a pépet dolgozd össze egy nagy fej apróra vágott vöröshagymával, 8 dkg margarinnal, 2 teáskanál mustárral, és fűszerezd finomra vágott petrezselyemmel, bazsalikommal, borssal, sóval. Felhasználás előtt pihentesd egy órát a hűvösön.

                   PÁSZTORKRÉM

Egy doboz olajos halat törj át, s az olajával együtt keverj el 10 dkg juhtúróval és 5 dkg vajjal.

Avokádó pástétom

Hozzávalók: 2 db kemény tojás, 1fej hagyma, 1 kanál margarin, l db avokádó, só, bors, citromlé, kevés őrölt szerecsendió.

A hagymát apróra vágjuk, a margarinban üvegesre pároljuk, belereszeljük a kemény tojást, és hozzáadjuk a hámozott, villával áttört avokádót. Fűszerezzük, majd ízlésesen tálba helyezzük, paradicsommal, olajbogyóval díszítjük.

Húspástétom

Hozzávalók: 2 csésze főtt hús, 5 dkg füstölt marhaszegy, 1 kanál libazsír, l tojás, l kis fej reszelt hagyma, só, bors, mustár, kakukkfű.

A főtt és füstölt húst összedaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, a fűszereket és simára keverjük. Ízlésesen tálba rendezzük főtt tojással, paradicsommal, uborkával díszítjük.

Padlizsánpástétom

Hozzávalók: 4 szem érett padlizsán, l kis fej hagyma, fél csésze olaj, só, cukor, citromlé.

A padlizsánokat platnin vagy a villanysütő közepes fokozatán gyakran forgatva megsütjük. Szenes héjukat lehúzzuk, lemossuk, majd apróra vágjuk. Összekeverjük az apróra vágott hagymával, citromlével, olajjal, sóval, kevés cukorral. Egyes helyeken cukor helyett borsot apróra zúzott fokhagymát tesznek bele. Hidegen tálaljuk. Lehet egyforma nagyságú kivájt paradicsomban is tálalni.

 

Babpástétom

Hozzávalók: fél kg nagy szemű bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors, 1 evőkanál libazsír vagy olaj.

A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük. Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük. Összekeverjük az apró kockára vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával. Sózzuk, borsozzuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Zelleres túrókrém

                   1 kisebb zellergumó, 25 dkg túró, 1 dl tejföl, kevés csíraolaj, só, snidling (új- vagy lilahagyma)

A megtisztított, finomra reszelt zellert a túróval, a tejföllel és kevés csíraolajjal jól kikeverünk, ízlés szerint megsózunk. Ropogós, friss kenyérre kenjük, apróra vágott snidlinggel (új- vagy lilahagymával) megszórva kínáljuk.  

Tormás krémsajt 1.

15 dkg krémsajt, 2 ek frissen reszelt torma, 1 ek citromlé, vágott petrezselyemzöld.
A citromlével tompítom a torma erejét, majd összekeverem a házilag készült sajtkrémmel és egy kanálnyi vágott petrezselyemzölddel.



Tormás krémsajt 2.

20 dkg házisajt, 2 ek. reszelt torma, csipetnyi só, mokkáskanálnyi durvára őrölt bors.
A hozzávalókat jól elkeverem, majd egy üvegtányérra csinosan elrendezem. Felületét megszórom reszelt tormával és durvára őrölt borssal.



Snidlinges kefírsajt

1 liter kefír, egy csokor snidling, teáskanálnyi só, csipetnyi frissen őrölt feketebors.
A kefírt állandóan kevergetve testmelegre melegítem, miközben a sajt különválik a savótól. Most belekeverek egy csomó vágott snidlinget, sózom, borsozom. Hűvös helyen 24 órára felfüggesztem, hogy a savója kicsöpöghessen.

 

Fokhagymás krémsajt

20 dkg házisajt, 5 gerezd fokhagyma, 1 tk só.
A fokhagymát jól elpürésítem a sóval (ez segíti a folyamatot) és alaposan összekeverem a krémsajttal. Hűtőszekrényben legalább fél napig hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

 

                                                                                                                                    vissza