Bólé
1 l bor, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl rum, 3 db babérlevél, 1 egész
citrom leszelve.
Hidegen elkeverni, 24 óra múlva leszűrni.
Krampampuli
21 dl vörösbor,5 dl rum,5 dl arrak,25 dkg kockacukor,6 narancs,6 citrom
A citromok és narancsok levét kifacsarjuk, összekeverjük, s egy hőálló tálban
forráspontig hevítjük. A tál fölé egy fém szűrőt állítunk, abba tesszük a
kockacukrot, s azt jól átitatjuk rummal és arrakkal. Az alkoholos cukrot
meggyújtjuk, s folyamatosan locsoljuk a szeszekkel, amíg az olvadt cukor mind
belecsorog a forró gyümölcslébe. Ekkor felöntjük a vörösborral, s - még néhány
percig melegítve - jól átkeverjük. Még forrón, füles pohárban kínáljuk.
Alexander *
1/3 brandy,1/3 csokoládélikőr (barna), 1/3 tejszín
Shakerben erősen összerázzuk, és koktélpohárba szűrjük - megszórható reszelt
szerecsendióval is.
Americano *
5/10 édes vörös vermut,5/10 Campari, szóda, narancsszelet vagy citromlé
Az italokat jéggel elkeverjük, felöntjük szódával, és citromlevet vagy
narancsszeletet adunk hozzá. Old fashioned pohárban kínáljuk.
Bloody Mary *
3/10 vodka,6/10 paradicsomlé,1/10 citromlé, Worcester-szósz, Tabasco, bors,
zellersó
Keverőpohárban vagy shakerben - ízlés szerint ízesítve - megkeverjük, majd
highball pohárba (jégre) szűrjük.
Gin Fizz *
3/10 gin, 2/10 citromlé, 1/10 cukorszirup, 4/10 szódavíz, ciromszelet,
koktélcseresznye
Shakerben - a szóda nélkül - összerázzuk, highball pohárba szűrjük, majd
felengedjük a szódával és megkeverjük. Citromszelettel és cseresznyével
díszítjük.
Irish Coffee *
5/10 forró kávé, 3/10 ír whiskey, 2/10 sűrű tejszín, 1 kanálnyi barna cukor
Fülespohárba (vagy gobletbe) beletesszük a cukrot és feloldjuk a whiskeyvel,
majd felöntjük a forró kávéval, végül a tetejére tesszük a felvert tejszínt.
Manhattan *
7/10 rye whiskey, 3/10 édes vörös vermut, 1 öntet angostura, 1 szem
cseresznye
Keverőpohárban készítjük, koktélpohárba szűrjük, cseresznyével díszítjük.
Margarita *
5/10 tequila, 3/10 Triple Sec, 2/10 lime- vagy citromlé, só
Shakerben összerázzuk, és sóval megszórt koktélpohárba szűrjük.
Negroni *
1/3 gin, 1/3 Campari, 1/3 édes vörös vermut, fél narancsszelet
Egy old fashioned pohárba jégkockákat teszünk, s arra töltjük a hozzávalókat.
(Egyes vidékeken szokás szódával is felereszteni.) Fél narancsszelettel
díszítjük és keverőkanállal szervírozzuk.
Porto Flip *
2/10 brandy, 6/10 vörös portói, 2/10 tojássárgája, szerecsendió
Shakerben erősen összerázzuk, s (kicsi goblet) pohárba szűrjük. A tetejére
reszelt szerecsendiót szórunk.
Vodka Martini *
8/10 vodka, 2/10 száraz vermut, citromhéj vagy olíva
Keverőpohárban (jéggel) megkeverjük és koktélos pohárba szűrjük. A tetejét
citromhéjjal megpermetezzük vagy olívabogyót adunk hozzá.
Singapore Sling *
3/10 gin, 2/10 citromlé, 1/10 cherry brandy, 4/10 szódavíz, citromszelet,
koktélcseresznye
Shakerben (a szóda nélkül) jól összerázzuk, majd jéggel töltött highball pohárba
szűrjük. Felöntjük a szódával és megkeverjük, majd citromszelettel és
cseresznyével díszítjük.
Paradise *
5/10 gin, 3/10 barackpálinka, 2/10 narancslé
Shakerben összerázzuk, s koktélpohárba szűrjük.
Pina Colada *
3/10 fehér rum, 2/10 kókuszlikőr, 5/10 ananászlé, ananászdarabok,
koktélcseresznye
A hozzávalókat tört jéggel (turmixgépben) elkeverjük, s egy magasabb (goblet)
pohárba töltjük. Ananászékekkel és cseresznyével díszítjük, s szívószállal
szervírozzuk.