vissza

Bólé

1 l bor, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl rum, 3 db babérlevél, 1 egész citrom leszelve.

Hidegen elkeverni, 24 óra múlva leszűrni.

 

Krampampuli

21 dl vörösbor,5 dl rum,5 dl arrak,25 dkg kockacukor,6 narancs,6 citrom

A citromok és narancsok levét kifacsarjuk, összekeverjük, s egy hőálló tálban forráspontig hevítjük. A tál fölé egy fém szűrőt állítunk, abba tesszük a kockacukrot, s azt jól átitatjuk rummal és arrakkal. Az alkoholos cukrot meggyújtjuk, s folyamatosan locsoljuk a szeszekkel, amíg az olvadt cukor mind belecsorog a forró gyümölcslébe. Ekkor felöntjük a vörösborral, s - még néhány percig melegítve - jól átkeverjük. Még forrón, füles pohárban kínáljuk.

Alexander *

1/3 brandy,1/3 csokoládélikőr (barna), 1/3 tejszín

Shakerben erősen összerázzuk, és koktélpohárba szűrjük - megszórható reszelt szerecsendióval is.

Americano *

5/10 édes vörös vermut,5/10 Campari, szóda, narancsszelet vagy citromlé

Az italokat jéggel elkeverjük, felöntjük szódával, és citromlevet vagy narancsszeletet adunk hozzá. Old fashioned pohárban kínáljuk.

Bloody Mary *

3/10 vodka,6/10 paradicsomlé,1/10 citromlé, Worcester-szósz, Tabasco, bors, zellersó

Keverőpohárban vagy shakerben - ízlés szerint ízesítve - megkeverjük, majd highball pohárba (jégre) szűrjük.

Gin Fizz *

3/10 gin, 2/10 citromlé, 1/10 cukorszirup, 4/10 szódavíz, ciromszelet, koktélcseresznye

Shakerben - a szóda nélkül - összerázzuk, highball pohárba szűrjük, majd felengedjük a szódával és megkeverjük. Citromszelettel és cseresznyével díszítjük.

Irish Coffee *

5/10 forró kávé, 3/10 ír whiskey, 2/10 sűrű tejszín, 1 kanálnyi barna cukor
Fülespohárba (vagy gobletbe) beletesszük a cukrot és feloldjuk a whiskeyvel, majd felöntjük a forró kávéval, végül a tetejére tesszük a felvert tejszínt.

Manhattan *

7/10 rye whiskey, 3/10 édes vörös vermut, 1 öntet angostura, 1 szem cseresznye
Keverőpohárban készítjük, koktélpohárba szűrjük, cseresznyével díszítjük.

Margarita *

5/10 tequila, 3/10 Triple Sec, 2/10 lime- vagy citromlé, só
Shakerben összerázzuk, és sóval megszórt koktélpohárba szűrjük
.

Negroni *

1/3 gin, 1/3 Campari, 1/3 édes vörös vermut, fél narancsszelet
Egy old fashioned pohárba jégkockákat teszünk, s arra töltjük a hozzávalókat. (Egyes vidékeken szokás szódával is felereszteni.) Fél narancsszelettel díszítjük és keverőkanállal szervírozzuk.

Porto Flip *

2/10 brandy, 6/10 vörös portói, 2/10 tojássárgája, szerecsendió
Shakerben erősen összerázzuk, s (kicsi goblet) pohárba szűrjük. A tetejére reszelt szerecsendiót szórunk.

Vodka Martini *

8/10 vodka, 2/10 száraz vermut, citromhéj vagy olíva
Keverőpohárban (jéggel) megkeverjük és koktélos pohárba szűrjük. A tetejét citromhéjjal megpermetezzük vagy olívabogyót adunk hozzá.

Singapore Sling *

3/10 gin, 2/10 citromlé, 1/10 cherry brandy, 4/10 szódavíz, citromszelet, koktélcseresznye
Shakerben (a szóda nélkül) jól összerázzuk, majd jéggel töltött highball pohárba szűrjük. Felöntjük a szódával és megkeverjük, majd citromszelettel és cseresznyével díszítjük.

Paradise *

5/10 gin, 3/10 barackpálinka, 2/10 narancslé
Shakerben összerázzuk, s koktélpohárba szűrjük.

Pina Colada *

3/10 fehér rum, 2/10 kókuszlikőr, 5/10 ananászlé, ananászdarabok, koktélcseresznye
A hozzávalókat tört jéggel (turmixgépben) elkeverjük, s egy magasabb (goblet) pohárba töltjük. Ananászékekkel és cseresznyével díszítjük, s szívószállal szervírozzuk.

 

                                                                                                                   vissza